Kışlık Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) Önemi

Ülkemizde bir çok bölgede yılın yaklaşık 7-8 ayı soğuk hava koşulları görülmektedir. Özellikle Doğu ve iç Anadolu bölgesinde kış şartları ağır geçmekte ve uzun sürmektedir. Kış aylarında dışarıda çalışmak bir çok riski de beraberinde getirir. Soğuk ve ıslak koşullar çeşitli tehlikelere neden olabilir. Soğuktan koruyucu iş kıyafetleri ve kişisel koruyucu donanım giyilmezse basit görevler bile zorlaşabilir.

Soğuk hava koşullarında çalışırken korunmak önemlidir. Soğuk havaya uzun süre maruz kalındığında ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu yazımızda, soğuk havanın vücut üzerindeki etkilerinin yanı sıra soğuktan korunma ve KKD’nin arkasındaki mevzuatı tartışacağız.

Soğuk havanın vücut üzerindeki etkileri:
Soğuk havanın anlık etkileri, konsantrasyon eksikliği ve normal hareket zorluğu kadar basit olabilir. Uzun süreli soğuğa maruz kalma, hipotermi gibi çok daha kötü durumlara neden olabilir. Bu durum, diğerleri gibi soğuğa maruz kalmaktan çok ciddidir. İşte soğuk hava nedeniyle oluşabilecek olası yaralanmalar aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Soğuk yaralanması ( Chilblains )
Ayak Donması ( Immersion foot)
Siper ayak
Lokal donma ( Frostnip )
Donma ( Frostbite )
Hipotermi
Soğuk Ürtiker

Lokal donma ( Frostnip )
Dışarıda çalışırken sık karşılaşılan bir yaralanma donma havasıdır. Neyse ki, soğuk yaralanmanın en hafif biçimlerinden biridir. Genellikle parmaklarınız, ayak parmaklarınız, yanak kulaklarınız veya burnunuz uzun süre soğuğa maruz kaldığında ortaya çıkar. Dikkat edilmesi gereken en kolay belirti uyuşmadır. Etkilenen bölgenin cildi beyazlaşabilir ve / veya sertleşebilir.

Soğuğa bağlı yaralanmaları tedavi etmek, etkilenen bölgenin etrafını nazikçe ısıtmak kadar basit olabilir, ancak doğrudan değil. Asla çok sıcak nesneler kullanmayın veya etkilenen bölgeyi doğrudan ovalayın, bu ciltte hasara ve uzun vadeli hasara neden olabilir.

Donma ( Frostbite )
Donma ( Frostbite ) Lokal donma ( Frostnip )daha şiddetli bir durumdur. Durum, cilt sıcaklığı donma noktasının altına düştüğünde ve / veya dokuya kan akışını kısıtladığında ortaya çıkar. Kan damarları donmadan etkilendikten sonra ciddi veya kalıcı olarak hasar görebilir. Frostbite, cildi enfeksiyonlara ve yumuşak dokunun ölümüne duyarlı hale getirebilir. Bazı durumlarda kabarcıklar ve yanma hissi de mevcuttur.

Hipotermi
Hipotermi çok çabuk ortaya çıkabilir. Çekirdek vücut sıcaklığı 1 veya 2 ° C bile olsa 37 ° C’nin altına düşerse, etkiler belirgin hale gelecektir. Hafif hipotermi, titreme, soğukluk hissi, tüylerim diken diken, eller uyuşması ve soğuklukla bağlantılı diğer yaygın semptomlarla sonuçlanabilir. Vücut ısınız 33 ° C’ye düştüğünde semptomlar kötüleşecek, şiddetli titreme, hafıza kaybı, ekstremitelerde işlevsizlik ve konuşma güçlüğü ortaya çıkacaktır. Vücudunuz 25 ° C’ye ulaşırsa, ölüm neredeyse garantidir.

Soğuktan Korunma
Soğuğa karşı korumanın birden fazla yolu vardır. Korumanın acil yolları arasında eldiven, yün ceket ve hatta iş elbisenizin altına termal katmanlar giymek soğuğu yenmeye yardımcı olabilir.

Giysilerinizi seçerken daima koruyucu özelliklerini kontrol etmeyi unutmayın.

Dış ortamda çalışan işçilerin, soğuktan korunma amaçlı soğuktan koruyucu giysi giymeleri yaygındır. Soğuğa karşı koruma hi vis giysiler, hem görünür kalmanıza hem de soğuktan korunmanıza yardımcı olur.

EN342
Soğuktan koruma o kadar önemlidir ki, sıfır korumanın hemen altında tasarlanmış bir mevzuat vardır. Üç sıcaklık aralığında mevcuttur: soğuk (-5 ° C), soğuk hava deposu (-25 ° C) ve derin dondurucu (-40 ° C), İngiltere’nin sunduğu neredeyse tüm sıcaklıklarda yardımcı olacak giysiler vardır.

EN342’nin A, B, C, D’ye bölünmüş dört parametresi vardır. Derecelendirme şunun gibi görünmelidir: EN342 (0000, X, X, X).

A) Hareketle birlikte ısı yalıtım özellikleri
Giysinin ısı yalıtımı yukarıdan aşağıya, daha yüksek ise daha yalıtkan olarak derecelendirilir. Kodun sonunda bir (B) olabilir, bu da ürünün termal iç çamaşırlarıyla test edildiği anlamına gelir.

B) Hareketsiz ısı yalıtım özellikleri (isteğe bağlı)
Bu isteğe bağlı parametre, yukarıdakiyle aynı ancak faktör olarak hareket olmaksızın ölçülür.

C) Hava geçirgenliği (1-3)
Hava geçirgenliği, giysinin nefes alabilirliği ile ilgilidir. 1 en yüksek ve 3 en düşük olmak üzere 1-3 arasında değişir. Hava geçirgenliği ne kadar yüksekse sıcaklık ve konfor da o kadar artar.

D) Su geçirmez penetrasyon özellikleri (1-2 isteğe bağlı)
Bu parametre gerekli olmamakla birlikte eklenen bir özelliktir. Soğuk ıslak koşullarda çalışmak için ideal olan giysinin su geçirmez özelliklerini gösterir.

EN342 standartlarına göre derecelendirilen ürünler aşırı soğuk aşınma kategorimizde bulunabilir.

EN343
EN342’ye ek olarak, yağmurdan da korunmak isteyebilirsiniz. Bu standart, öğenin bu güvenlik derecelendirmesine hak kazanması için gereken testleri ana hatlarıyla belirtir. Derecelendirmeyi X ve Y olarak ayrılmış iki sayı takip edecektir.

X) Su penetrasyon direnci
Su penetrasyonuna karşı en iyi direnç 3 olmak üzere 1-3 arasında sınıflandırılır.

Y) Nefes alabilirlik
X’e benzer şekilde Y, su buharına karşı en dayanıklı 3 olmak üzere 1-3 arasında derecelendirilir. Öğe 1. sınıfsa, giysinin de sınırlı bir kullanım süresi olmalıdır.

EN471
EN471, yüksek görünürlüklü giysiler için spesifikasyondur. Merhaba görünürlük genellikle soğuk dış havalarda çalışmakla el ele gelir. Hi Vis kıyafetleri, araçların hareket etme riski nedeniyle veya çalışanların daha fazla görünmesi gerektiğinde genellikle dışarıda çalışırken giyilir.

Bu standart, her biri 1’den başlayarak artan bir koruma seviyesine sahip üç sınıfta derecelendirilmiştir. Tümü, 50 mm’den daha az olmayan geri yansıtıcı bantın aynı temel standardına sahiptir.

1.SINIF

Sınıfların en düşük olanı, bu sınıf temel koruma seviyesidir ve öğeler aşağıdaki standartlarda olmalıdır.

Geri yansıtıcı malzeme bandı 50 mm’den daha az geniş olmayacaktır.
Minimum arka plan malzemesi 0.14m m2
Minimum geri yansıtıcı malzeme 0.10 m2

2.SINIF

Bu orta düzey koruma, minimum arka plan malzemesi ve minimum geri yansıtıcı malzeme gibi küçük farklılıklara sahiptir.

Geri yansıtıcı malzeme bandı 50 mm’den daha az geniş olmayacaktır.
Minimum arka plan malzemesi 0.50m m2
Minimum geri yansıtıcı malzeme 0.13 m2

3.SINIF

Son olarak, sınıfların en yüksek koruması. Sınıf 3, size maksimum koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Bunu, arka plan malzemesi ve geri yansıtıcı malzeme için yüksek minimum gereksinimlere sahip olarak gerçekleştirir.

Geri yansıtıcı malzeme bandı 50 mm’den daha az geniş olmayacaktır.
Minimum arka plan malzemesi 0.80m m2
Minimum geri yansıtıcı malzeme 0,20 m2